Антиоксидантите помагат за защита на тялото от увреждания, причинени от свободните радикали. Те от своя страна са естествен продукт на метаболизма, но могат да играят голяма роля в стареенето и развитието на някои заболявания. Те могат да се натрупат в тялото и чрез излагане на факторите на околната среда, като цигарен дим и замърсители на въздуха.
Проучвания доказват, че риганът съдържа висока концентрация на антиоксиданти. Етеричното масло от риган е много концентрирано, което значи, че то е богато на антиоксиданти точно както и пресният риган.
Можете да използвате етеричното масло от риган и да се възползвате от антиоксидантните му свойства, като го разпръснете чрез аромадифузия. Само поставете няколко капки от маслото в аромадифузера си и се насладете на невероятния му аромат.
Различни проучвания се фокусират върху мощните антибактериални свойства на етеричното масло от риган, дори срещу резистентни на антибиотици щамове бактерии. Установено е, че маслото от риган е най-доброто средство за възпрепятстване на бактериалния растеж.
Тези свойства на маслото са изключително благоприятни при лечение и заздравяване на рани. Освен това то е много ефективно при лечение на свръхрастеж на бактерии в тънките черва, подпомага храносмилането и осигурява лекота на стомаха.
Няколко от активните съединения, открити в етеричното масло от риган, могат да подпомогнат храносмилането, като отпускат мускулите на стомашно-чревния тракт и също така спомагат за балансирането на съотношението между добри и лоши бактерии в червата.
Тимолът, едно от активните съединения на ригана, е подобно съединение на ментола, който се съдържа в ментовото масло. Подобно на ментола, тимолът може да помогне за отпускане на меките тъкани на гърлото и стомаха, което може да помогне за намаляване на киселини и дискомфорт след хранене.
Етеричното масло от риган пречи на бактериалната репликация и може да се използва подобно на антибиотични лекарства за лечение на инфекции, които засягат храносмилането и усвояването на хранителни вещества.
